Wizy do Wietnamu – Wietnam Visa On Arrival

„VISA on Arrival” (wiza na przylocie) jest usługą umożliwiającą obywatelom wielu krajów (m.in. Polski) wjazd do Socjalistycznej Republiki Wietnamu przy użyciu wizy wystawionej na podstawie listu-promesy wizowej.

VISA on Arrival jest procedurą zatwierdzoną przez Viet Nam Immigration Department i rozpowszechnioną wśród turystów i osób podróżujących w celach turystycznych i biznesowych na całym świecie.

Viet-Travel jest polską firmą pośredniczącą w uzyskaniu wymaganej promesy. Jest to proces, który zajmie państwu 2-3 minuty. Nie tylko Państwa czas zostanie zaoszczędzony, ale również pieniądze (ten sposób uzyskania wizy do Wietnamu jest znacznie tańszy od uzyskania wizy w Konsulacie Socjalistycznej Republiki Wietnamu).

Z radością informujemy, że od dnia 23.11.2015, Departament Imigracji w Wietnamie obniżył opłaty związane z uzyskaniem wizy na granicy.

Nowe opłaty wynoszą:

  • wiza jednokrotna 25 USD
  • wiza wielokrotna 50 USD

Jeżeli zdecydują się Państwo na podróż do tego niezwykle ciekawego kraju, postaramy się odpowiedzieć na wszystkie pytania, a także pomożemy w organizacji wyjazdu.

W przypadku wjazdu na teren Wietnamu przez granice lądową skorzystanie z Visa on Arrival jest niemożliwe.

Pierwsze przekroczenie granicy musi nastąpić drogą lotniczą.

Wizy do Wietnamu – często zadawane pytania

1. Jak mogę złożyć aplikację o wizę do Wietnamu?

W celu uzyskania wizy do Wietnamu, prosimy o przejście do zakładki Aplikuj » oraz wypełnienie prostego formularza. Do aplikacji niezbędne będzie podanie swoich podstawowych danych personalnych (imię, nazwisko, płeć, data urodzenia, obywatelstwo itd.), numer paszportu, a także określenie długości wizy, liczby planowanych wjazdów oraz wybór jednego z trzech wybranych lotnisk wlotowych.

2. Wiza Wietnam: ile to kosztuje?

Koszt wizy do Wietnamu jest wprost uzależniony od liczby przyjazdów oraz okresu, na jaki dokument ma zostać wydany. Ceny wahają się od 100 zł za wizę 1-miesięczną do 250 złotych za wizę na okres 3 miesięcy, która uprawnia do wielokrotnego przekraczania granicy państwa.

Do ostatecznego rachunku leży doliczyć także sam koszt wystawienia wizy przy przekraczaniu granicy W Wietnamie – 25 lub 50 dolarów w zależności od wybranej wizy (odpowiednio dla wizy pojedynczej oraz tzw. wizy wielorazowej).

Szczegółowe informacje na temat sposobu oraz kosztów wydawania wiz do Wietnamu w Viet Travel są dostępne w Cenniku »

3. Jak długo trwa procedura na lotnisku?

Procedura na lotnisku przylotu trwa około 15 minut (rzadko przekracza 30 minut). Należy pamiętać o skompletowanych dokumentach (wydrukowana promesa, zdjęcie paszportowe, odliczona kwota na „stamping fee”)

4. Czy możliwa jest zmiana danych po otrzymaniu listu-promesy?

Nie. Promesa wizowa jest oficjalnym dokumentem wystawianym przez Wydział Imigracji Socjalistycznej Republiki Wietnamu i każda zmiana wiąże się z koniecznością kolejnej aplikacji.

5. Planuje przylecieć do Wietnamu samolotem, ale opuścić kraj przez granicę lądową (np. do Kambodży). Czy mogę skorzystać z Visa Online?

Tak. Ważne jest tylko to, w jakie sposób wjedziecie Państwo do Wietnamu. Visa on Arrival może zostać wystawiona tylko na lotniskach w Ha Noi, Ho Chi Minh City i Da Nang. Także jeżeli zdecydujecie się Państwo na wizę wielokrotnego wjazdu, po przylocie na międzynarodowe lotnisko w Wietnamie i uzyskaniu wizy, możecie Państwo opuścić kraj i wjechać ponownie w dowolny sposób.

6. Jak długo mogę przebywać w Wietnamie?

Wizy turystyczne lub biznesowe do Wietnamu wystawiane są na okres do 3 miesięcy. Istnieje jednak możliwość przedłużenia takiej wizy podczas pobytu w kraju, w czym w razie potrzeby chętnie Państwu pomożemy.

7. Czy mogę złożyć wniosek w imieniu osób trzecich (członków rodziny lub znajomych)?

Tak. Nie ma żadnych ograniczeń, jednak dla każdej aplikacji potrzebujemy komplet wymaganych informacji.

8. Czy otrzymanie przeze mnie wizy w Wietnamie z listem-promesą jest pewne?

Tak. Dokument wydawany jest przez Wydział Imigracji i jest gwarancją uzyskania wizy na granicy. Proszę pamiętać, aby paszport w chwili przekraczania granicy był ważny jeszcze przez co najmniej 6 miesięcy.

9. Co zrobić jeżeli nie znam jeszcze daty przylotu?

Prosimy o podanie przewidywanej daty przylotu. Rzeczywisty przylot do Wietnamu nie będzie możliwy przed tą datą a ważność wizy będzie się liczyła od zadeklarowanej daty (30 lub 90 dni).

10. Czy na podstawie uzyskanej w ten sposób wizy mogę podjąć pracę w Wietnamie?

Nie. W ten sposób można uzyskać tylko wizę turystyczną lub biznesową, która nie uprawnia do podejmowania pracy na terenie Wietnamu.

11. W jaki sposób mogę zapłacić? Czy moja płatność jest bezpieczna?

Płatność można dokonać poprzez przelew na nasze konto firmowe w banku ING BSK S.A. (numer w zakładce KONTAKT) lub przy użyciu karty kredytowej poprzez serwis PayPal. W obydwu przypadkach płatność jest bezpieczna. Nie dostajemy danych Państwa karty, a na dodatek nasza firma jest zarejestrowanym w Polsce podmiotem.

12. Jaki format zdjęcia wymagany jest na granicy?

Teoretycznie Departament Imigracji w Wietnamie wymaga od podróżnych zdjęć w formacie 4 cm. X 6 cm., jednak wiemy, że wykonanie takiego zdjęcia w Polsce jest niemożliwe. Zalecamy zabranie ze sobą zdjęcia wykonanego „na wprost” o wymiarach polskiego zdjęcia paszportowego.

13. Czy mogę przylecieć do Wietnamu w inny dzień niż zadeklarowany?

Tak, przylot do Wietnamu może nastąpić w zadeklarowanym dniu lub po nim. Nie ma możliwości, aby wlecieć do Wietnamu przed zadeklarowaną datą. W przypadku późniejszego przylotu, ważność wizy liczy się od zadeklarowanego dnia (a nie faktycznego przylotu).

14. Czy dziecko również potrzebuje wizy do Wietnamu?

Tak. Dziecko, podobnie jak każdy inny podróżny z krajów wyłączonych z obowiązku posiadania wizy, musi uzyskać promesę wizową przed wylotem do Wietnamu. Wiek dziecka nie ma znaczenia- wizy są wymagane nawet dla noworodków.

15. Gdzie znajduje się Ambasada Wietnamu w Polsce?

Ambasada Wietnamu w Warszawie zlokalizowana jest przy ul. Resorowej 36, na Wilanowie.

Adres strony ambasady Wietnamu -> http://www.vietnamembassy-poland.org/

Masz więcej pytań? Zapraszamy do kontaktu mailowego lub telefonicznego.